Oktober is de maand van de bevrijding van Breda!

Breda 75 jaar bevrijd!

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de 1e Poolse divisie onder leiding van generaal Maczek. Omdat toenmalig burgemeester Van Slobbe zo blij was met de heldendaad van de generaal en zijn divisie, kregen ze een dag later Bredaas ereburgerschap. Verspreid door de stad staan verschillende monumenten die herinneren aan de bevrijding van Breda door de Polen. Het bekendste monument is de buitgemaakte Duitse Panther-tank die de Polen achterlieten op de hoek van de Paul Windhausenweg en de Generaal Maczekstraat, dé plek waar de gevechten om Breda plaatsvonden.

Oktober vrijheidsmaand

Breda staat in oktober in het teken van de viering van 75 jaar vrijheid. Gedurende de hele maand worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waarbij respect voor het verleden, aandacht voor het heden en dromen over de toekomst centraal staat. Door heel de stad worden er lezingen, concerten, wandelingen, leerzame programma’s, fietsroutes en andere evenementen georganiseerd. Bekijk hieronder wat je allemaal kunt verwachten.

Hoogtepunten uit het programma

  • Vanaf 11 oktober: mobiele expositie op het Kasteelplein over Generaal Maczek en zijn 1ste Poolse Pantserdivisie.
  • Zaterdagmiddag 26 oktober: Einde van een parade waaraan veteranen deelnemen op de Grote Markt. Daarna kan er gedanst worden op de muziek uit de jaren ‘40 en ’50. ’s Avonds wordt er in het Chassé Theater een gratis voorstelling gehouden met folklore, dans en muziek door Poolse gezelschappen.
  • Zondag 27 oktober: Officiele plechtigheid op de Poolse Militaire Erevelden aan de Vogelenzanglaan en de Ettensebaan.
  • Maandag 28 oktober: Onthulling van het kunstwerk ‘Pamięć’ op de hoek van de Claudius Prinsenlaan en de Wilhelminasingel.
  • Dinsdag 29 oktober: Breda viert officieel 75 jaar vrijheid!
    Vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen die een route rond het historische stadshart van Breda rijden. De route benadert de tocht die de Poolse bevrijders in 1944 aflegden en eindigt met een feestelijke finale op de Grote Markt, waar een programma met dans en muziek het sluitstuk van deze tocht vormt. Koning Willem-Alexander en de Poolse president Andrzej Duda zullen het graf van generaal Stanislaw Maczek bezoeken en vanaf 16:00 uur op de Grote Markt aanwezig zijn voor de aankomst van de vrijheidstocht. Iedereen is van harte welkom voor dit feest van de vrijheid!

Tijdens onze fietstours komen we langs de Poolse tank en vertellen we de verhalen van Generaal Maczek en verzetsheld Paul Windhausen. Klik hier voor een overzicht over onze tours.

Book Now
Open chat