28/02/2019

Kasteel Bouvigne

Tijdens jouw dagje uit bewonder je dit mooie Kasteel Bouvigne dat even buiten het Ginneken ligt en vlak bij het Mastbos ten zuiden van Breda. Erachter ligt het Markdal. Het is sinds 1972 eigendom van Waterschap Brabantse Delta. Tussen 1975 en 1977 werd het op 13 september 1977 heropend door prins Claus na restauratie.

Geschiedenis

Hoe oud het kasteel precies is en hoe het er oorspronkelijk heeft uitgezien is onbekend. Voor zover bekend, kwam het stenen huis voor het eerst in 1554 voor in een officiële akte, namelijk in het testament van de vroeger eigenaar Jacob van Brecht. Het gebouw werd omschreven als een statig stenen huis omgeven met grachten in dit testament. Het herenhuis is in de loop der tijd uitgebreid. Tussen 1554 en 1611 is de eerste verdieping van de toren op het stenen huis gebouwd. Nog enkele andere verbouwingen en de verhoging van de toren werden in de drie jaar daarna gedaan.

Prins Filips Willem van Oranje kocht op 8 oktober 1614 huize ‘Boeverijen’ voor 27.000 gulden van Jean Baptiste Keeremans die het met zijn verbouwingen de huidige Renaissance-aanblik had gegeven. Filips Willem was de oudste zoon en erfgenaam van zijn inmiddels vermoorde vader Willem van Oranje.

Bouvigne werd nooit als jachthuis gebruikt en iseen voornaam herenhuis. De jachtgebieden van de Oranjes lagen ten noorden van het Prinsenhof (Kasteel van Breda) en bij het Liesbos. Het Mastbos is een aangelegd productiebos voor hout. Het is niet duidelijk waar Filips-Willem het kasteel voor gebruikte, hij woonde op het Prinsenhof. Wellicht stelde hij het ter beschikking als woning van een rentmeester.

Meer weten over Kasteel Bouvigne? Onze rondleiding op fiets brengt je langs alle bezienswaardigheden van Breda.

Book Now
Open chat