28/02/2019

Het Kasteel van Breda

Het Kasteel van Breda is een kasteel in de Nederlandse provincie Noord- Brabant, gelegen in het centrale stadsdeel van Breda aan het Kasteelplein. Daarnaast is sinds 1826 de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd in het kasteel en daarom is het kasteel niet toegankelijk voor burgers. In onze tours in breda fietsen en wandelen wij langs dit kasteel en vertellen we jou alles wat je moet weten. Kan je daar niet op wachten? Lees dan hieronder alvast over de geschiedenis van het kasteel!


Geschiedenis van het Kasteel van Breda

De band tussen Nederland en het huis van Oranje-Nassau

In 1353 verkocht de hertog van Brabant Breda aan de Hollandse edelman Jan II van Polanen. Jaren lang was het kasteel van de Polanen; Tot dat kleindochter Johanna van Polanen in 1403 trouwde met de Duitse edelman Engelbrecht I van Nassau. Hierdoor kwam Breda en het kasteel in handen van deze voorname familie. Bijgevolg vormt dit huwelijk ook het begin van de band tussen Nederland en het huis van Oranje-Nassau.

Vergroting van het Kasteel van Breda

Door de zoon van Engelbrecht, Johan IV van Nassau-Dietz, werd het kasteel kort na 1460 vergroot. De rekenkamer van het kasteel in Breda werd in deze periode gebouwd. Hier werden de vele bezittingen van de Nassaus vastgelegd. Verder bouwde hij ook de Assautoren. De achterneef van Johan IV van Nassau-Dietz, Hendrik III van Nassau-Breda, liet het kasteel in 1536 verbouwen tot een renaissancepaleis. Echter maakte de voltooiing niet meer mee want hij stierf in 1538. Vervolgens werd hij opgevolgd door zijn zoon René van Chalon. René maakte het werk van zijn vader af en bouwde in 1540 de prachtige hofkapel.

Willem van Oranje

René de Chalon stierf jong en zonder kinderen. Vervolgens kwam het kasteel toen, net als de titel Prins van Oranje, in handen van de beroemdste bewoner van het kasteel. Namelijk zijn elfjarige Duitse neef Willem van Nassau-Dillenburg, de latere Willem van Oranje. Verder kreeg het kasteel opnieuw een militaire functie in zijn strijd tegen het Spaanse gezag.

Koninklijke Militaire Academie (KMA)

De Vrede van Breda getekend in 1667 door vertegenwoordigers van Engeland, de Republiek der Verenigde Nederlanden en Frankrijk. Hierdoor kwam er een einde aan de Tweede-Engelse-Nederlandse Oorlog. Tussen 1686 en 1685 bouwde Stadhouder-koning Willem III bouwde het kasteel verder uit, waarbij het de naam Prinsenhof kreeg. Later stelde Koning Willem I in 1826 het Kasteel van Breda ter beschikking aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA); in 1828 arriveerden de eerste cadetten.

Voor meer informatie over het kasteel van Breda kijk op wikipedia.

breda-foto : ron magielse het kasteel van breda

Wil je nog meer artikelen lezen over Breda? Bekijk onze blog pagina voor alles wat er te doen is in Breda. Lijkt het jou leuk om een rondleiding door Breda te doen? Ga mee met onze Highlight Fietstour en laat je verassen door onze mooie stad.

Book Now
Open chat