28/02/2019

Kasteel van Breda

Als je in het centrale stadsdeel van Breda aan het Kasteelplein bent, kun je naar het kasteel van Breda wandelen. Sinds 1826 de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd in het kasteel. Veel van de oorspronkelijke versterkingen zijn niet langer aanwezig; slechts aan het Spanjaardsgat zijn nog twee zevenhoekige torens zichtbaar.

Geschiedenis

In 1353 verkocht de hertog van Brabant Breda aan de Hollandse edelman Jan II van Polanen, heer van Breda. Jaren was het kasteel van de Polanen tot dat kleindochter Johanna van Polanen in 1403 trouwde met de Duitse edelman Engelbrecht I van Nassau, waardoor Breda inclusief het kasteel in handen van deze voorname familie kwam. Dit huwelijk vormt ook het begin van de band tussen Nederland en het huis van Oranje-Nassau.

Door de zoon van Engelbrecht, Johan IV van Nassau-Dietz, werd het kasteel kort na 1460 vergroot. De rekenkamer van het kasteel in Breda werd in deze periode gebouwd. Hier werden de vele bezittingen van de Nassaus vastgelegd. Ook bouwde hij de Assautoren. De achterneef van Johan IV van Nassau-Dietz, Hendrik III van Nassau-Breda, liet het kasteel in 1536 verbouwen tot een renaissancepaleis. Hij maakte de voltooiing echter niet meer mee toen hij stierf in 1538. Hij werd opgevolgd door zijn zoon René van Chalon die het werk van zijn vader afmaakte en in 1540 de prachtige hofkapel bouwde.

René de Chalon stierf jong en zonder kinderen. Het kasteel kwam toen, net als de titel Prins van Oranje, in handen van de beroemdste bewonder van het kasteel. Namelijk zijn elfjarige Duitse neef Willem van Nassau-Dillenburg, de latere Willem van Oranje. Het kasteel kreeg opnieuw een militaire functie in zijn strijd tegen het Spaanse gezag.

De Vrede van Breda getekend in 1667 door vertegenwoordigers van Engeland, de Republiek der Verenigde Nederlanden en Frankrijk, waardoor er een einde kwam aan de Tweede-Engelse-Nederlandse Oorlog. Tussen 1686 en 1685 bouwde Stadhouder-koning Willem III bouwde het kasteel verder uit, waarbij het de naam Prinsenhof kreeg. Later stelde Koning Willem I in 1826 het Kasteel van Breda ter beschikking aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA); in 1828 arriveerden de eerste cadetten.

Het kasteel van Breda door Ron magielse

Nog meer weten van Breda? Bekijk onze Highlight Fietstour!

Sitemap