16/07/2018

De Koepelgevangenis in Breda

Wist je dat de Koepelgevangenis in Breda eigenlijk zo lek als een mandje was? Waar ging het mis met de bewaking? Tijdens een fietstocht door Breda met seeBreda ontdek je het hele verhaal over de Koepel en andere bezienswaardigheden.


Een van de drie Nederlandse koepelgevangenissen

De koepelgevangenis in Breda maakte deel uit van een justitiele inrichting in het centrum van Breda. Verder is de voormalige gevangenis een van drie in Nederland bestaande koepelgevangenissen. De koepelgevagenis in Breda kende drie onderdelen waaronder een huis van bewaring, een gevangenis, en een afdeling met extrazorg plaatsen.


De koepelgevangenis in Breda: Vrouwengevangenis

Tot januari 2013 was de koepelgevagenis in Breda een vrouwengevangenis. Ondertussen zijn de vrouwen overgeplaatst naar de penitentiaire inrichting Ter Peel in Horst aan de Maas. Op 22 maart 2013 werd allereerst bekend dat de hele gevangenis gesloten zou worden in verband met bezuinigingen. De eerstvolgende afdeling ging in 2014 dicht. De rest van het complex werd per 1 januari 2016 definitief als penitentiaire inrichting gesloten. Hiertegen is in Breda veel protest gerezen, de burgemeester vertelde er verdriet over te hebben.


Geschiedenis van de koepelgevangenis in Breda

De koepelgevangenis is gewboud in de periode 1882 – 1886 door de justitie-architect Johan Frederik Metzelaar. Hij had al eerder een vergelijkbare koepelgevangenis in Arnhem ontworpen. Het gebouw werd ontworpen volgens het door de Brit Jeremy Bentham in 1791 bedachte panopticum-principe: vanuit het midden van het cirkelvormige complex konden de bewakers de gevangenen constant in de gaten houden. Later in 2001 is het complex aangewezen als rijksmonument. Medio 2007 loopt een procedure om de omgeving rond De Koepel tot beschermd stadsgezicht te verklaren.

Wil je nog meer over de koepelgevangenis weten? Kijk dan op Wikipedia.


Activiteiten in de koepelgevangenis

Tegenwoordig kan je verschillende activiteiten doen in de koepelgevangenis van Breda. Je kan een ronleiding doen, deze zijn te boeken in de vakantie. Maar er is ook een betoverende bajestocht, dit is een interactieve speurtocht voor jong en oud. Verder zijn er ook activiteiten als levend cluedo en Archery tag. Kijk voor meer inforatie over activiteiten op https://www.futuredomeevents.nl/activiteiten


Ontdek meer tijdens een fietstour door Breda

Ga op avontuur met de lokale gidsen van seeBreda en ontdek alle verhalen over de Koepelgevangenis in Breda! Met de Breda Highlight Fietstour kom je tijdens een 2,5 uur durende fietstocht achter alle verhalen over de Parel van het Zuiden. We stoppen onder andere bij het Kasteel van Breda, de Poolse Tank, Moby Dick en de Koepel in Breda.

Book Now
Open chat