15x de leukste hotspots in Breda volgens de locals

Een dagje Breda, altijd een goed idee! Maar waar moet je heen? Wat moet je zien? De antwoorden op die vragen hoor je natuurlijk het liefste van een local en precies daarom helpen wij jou graag op weg! Hieronder volgen de 15 leukste hotspots van Breda die je volgens de locals niet mag missen:

grote markt breda

Het valkenbergpark

John F. Kennedylaan 1| Kom je met de trein naar Breda, dan loop je vanuit het nieuwe NS-station zo het Valkenbergpark in hartje centrum binnen. Een beter begin van een bezoek aan Breda bestaat er niet. Het Valkenbergpark deed tot 1812 dienst als kasteeltuin voor de Heren van Breda en dankt zijn naam aan een valkenhuis dat aan de rand van dit park stond. Niet geheel onterecht is hier ook het Nassaumonument te vinden, niet te missen als je het park inloopt vanuit de Willemstraat.

John F. Kennedylaan 15 | Midden in het Valkenbergpark ligt het T-Huis. Dit is dé plek om de sfeer van het park te proeven en te genieten van een lekker hapje en drankje. Het T-huis is dankzij de kersverse eigenaren Joris en Ivo eigenlijk weer de huiskamer van Breda en welke locatie is nou geschikter dan midden in het mooie Valkenbergpark!

Tijdens al onze tours komen we gegarandeerd door het Valkenbergpark en hoor je alle gave weetjes over de geschiedenis van het park van onze lokale gidsen!

Haveneiland

Veilingkade | Verlaat je het treinstation aan de Belcrumzijde, denk dan niet gelijk dat je verkeerd zit. Via de prachtige Speelhuislaan kom je uit in voormalig industrieel gebied, vandaag beter bekend onder de naam het Haveneiland. Op het Haveneiland vind je aan de Veilingkade bijzondere plekken als Skatepark Pier15, Belcrum Beach & STEK. Aan de overkant (einde Speelhuislaan) kom je terecht op het voormalige Backer en Rueb-terrein en bevindt zich nu de hipste hotspot van de stad: BRACK, the place to be voor een lekker biertje aan het water.
Dit alternatieve stuk van Breda wordt steeds populairder en dat is maar goed ook. Afgelopen jaren is het Haveneiland uitgegroeid tot een broeinest van cultuur en ondernemingen. Wil je een andere kant van de stad ontdekken, dan ben je hier aan het goede adres!

Veilingkade 9b | Op STEK, één van de terreinen op het Haveneiland, vind je sinds de zomer van 2020 Radio Pannekoek ! Binnen no-time is deze plek uitgegroeid tot een nieuwe hotspot in de stad. Radio Pannekoek is een combinatie van lekker eten (meer dan pannenkoeken), alternatieve radio en activiteiten als filmavonden, mosselbuffets en ga zo maar door. Leuk voor jong en oud en altijd verrassend!

stek breda haveneiland

Begijnhof

Catharinastraat 45 | Opgericht in 1267 en vandaag de dag nog steeds een begrip in Breda. Het Begijnhofje ligt deels in het Valkenbergpark en werd vroeger enkel bewoond door alleenstaande vrouwen (Begijnen genaamd) die een gemeenschap vormden binnen de kerk. Echte Begijnen zijn er tegenwoordig niet meer, maar naast die aan het Spui in Amsterdam is dit het enige bewoonde Begijnhof van Nederland. Een magische en tijdloze plek midden in het hart van de stad.

Willem Merkxtuin

Willem Merkxtuin 26 | Recht tegenover het Begijnhof zit de ingang naar nog een bijzondere plek, namelijk de Merkxtuin. Deze tuin is vernoemd naar Willem Merkx, oud-burgemeester van Breda. Het is een kleine, groene oase in het midden van de stad. Nergens In Breda zie je zoveel kunst per vierkante meter. De tuin ligt iet wat verscholen achter statige hofhuizen en is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Blinds Walls Gallery

Wist je dat de stad Breda een groot openluchtmuseum is op het vlak van streetart? De Blind Walls Gallery zorgt voor een bijzonder stadszicht met ruim 80 kunstwerken verspreid door de hele stad. De muurschilderingen tonen de rijke historie en vertellen de verhalen van Breda. Uniek in Nederland! In 2017 won de Blinds Walls Gallery de Brabantse Erfgoed Prijs. Wil je Breda op een bijzondere manier ontdekken? Download dan de app van de Blind Walls Gallery.

Street art in Breda

Ginnekenmarkt

Ginnekenmarkt | De Ginnekenmarkt is een historisch pleintje in het zuiden van Breda. De markt vormt het middelpunt van de wijk het Ginneken en staat tijdens de zomer bol van de evenementen. Het is een gezellig driehoekig pleintje met een dorpspomp en nog authentieke lantarenpalen. Pal naast de Ginnekenmarkt ligt ook de 15e-eeuwse Laurentiuskerk. Dankzij de vele terrasjes is dit dé plek om lekker te gaan lunchen of borrelen op het terras in de zon. Waan je als een god in Frankrijk onder de platanen van het Ginneken! Dat is precies wat wij doen tijdens de pauze van onze Breda Highlight Fietstour.

Markdal

Het Markdal | Op een steenworp afstand van de Ginnekenmarkt en dus van de stedelijkheid vind je het zeer groene Markdal. Bredanaars weten het Markdal sinds jaar en dag te vinden, maar voor de meeste bezoekers van Breda is dit een onbekende hotspot. Echt een verborgen parel! Er grazen niet alleen koeien, maar als je geluk hebt kan je ook herten, vossen, ijsvogels en ooievaars spotten. Zeker voor mensen die graag fietsen of wandelen is dit een must go to. Rust, ruimte en natuur: wat wil je nog meer?

Winkelcentrum ’t Sas

’t Sas 8 | Wist je dat Breda de uitgelezen stad is om een dagje te winkelen? Naast alle bekende merken tref je er ook veel lokale winkels aan. Verborgen tussen de Lange Burgstraat en de Havermarkt vind je bijvoorbeeld het luxe winkelcentrum ’t Sas. Naast verschillende beauty-winkels kan je hier perfect terecht om kleding en schoenen te shoppen. De ingang van ’t Sas is misschien even zoeken, maar verborgen parels laten zich niet makkelijk vinden!

Lange Brugstraat 26 | Gelegen in ’t Sas maar met de ingang aan de Lange Brugstraat, vind je de Epic Store. Epic is een super hippe sneakerwinkel met een assortiment dat je lang niet overal tegenkomt!

Epic schoenenwinkel

Boschstraat

Boschstraat | De Boschstraat is een van de oudste straten in de binnenstad van Breda. Je vindt er dan ook maar liefst nog 8 rijksmonumenten. De Boschstraat was en is vandaag de dag nog één van de belangrijkste verbindingsroutes tussen het station, Breda Noord en Oost en de binnenstad. Het zit boordevol lokale ondernemers en de diversiteit daarvan zorgt voor een aangename afwisseling van de winkelstraten in het centrum. Tijdens onze tours vertellen we over twee beruchte Bredanaars die hier gewoond hebben. Rock & Roll verzekerd!

Boschstraat 22| Het belangrijkste museum van Breda vind je in de Boschstraat; het Stedelijk Museum Breda. Dit museum toont een combinatie van Bredaas erfgoed en actuele beeldcultuur. Om de twee jaar tovert het bekende festival BredaPhoto deze plek om naar een hedendaags fotomuseum.

Boschstraat 26 | Een van onze favoriete spots in de Boschstraat is De Beyerd. Dit begrip in Breda is een kroeg die tweemaal verkozen is tot nummer 1 in de landelijke Café top 100-verkiezing. Het vriendelijke personeel en de vele stamgasten doen je hier snel thuis voelen. Een niet te missen stop tijdens de Bredase Bierwandeling. We laten je graag zien waar het bekendste Bredase bier vandaan komt en belangrijker nog; je krijgt het ook te proeven natuurlijk!

Mastbos

Mastbos | Het Mastbos is een van de alleroudste naaldbossen en het op een na oudste cultuurbos van Nederland! Het Mastbos werd namelijk aangelegd om hout te produceren dat nodig was voor de bouw van het Kasteel van Breda en de uitbreiding van de Spaanse vloot tijdens de 80-jarige oorlog. Nu is het een bijzonder wandelgebied vol met eeuwenoude bomen. Gelukkig heeft het Mastbos haar functie als productiebos nog steeds behouden. Veel mensen gaan hier wandelen met de hond, maar ook voor gezinnen met kinderen is dit een heerlijke plek om naartoe te gaan, aangezien een deel van het bos dienst doet als speelbos.

Burgemeester Kerstenslaan 20 | Aan de rand van het Mastbos ligt Hotel Mastbosch. Midden in de natuur staat dit prachtige, monumentale pand uit de 19e eeuw, wat een ideale uitvalsbasis vormt om Breda en omgeving te ontdekken.

hotel mastbosch

Kasteel Bouvigne

Bouvignelaan 5 | Tussen het Mastbosch en het Ginneken in, ligt het prachtige Kasteel Bouvigne, een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Breda. Het landgoed dateert uit de 15e eeuw en bestaat uit een sprookjesachtig kasteel omgeven met drie bijzondere tuinen; een Franse, Duitse en een Engelse. Het is in handen geweest van de Nassau’s en ligt op een prachtige locatie aan de rand van het Markdal.

Grote Markt

Grote Markt | Het belangrijkste plein van Breda ligt natuurlijk midden in het centrum van de stad. Op de Grote Markt staan meerdere monumentale panden. Het meest opvallende gebouw hier is de Grote Kerk van Breda, ook wel Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd. Ook het oude stadhuis is het bewonderen waard. Heb je zin in iets te eten of drinken? Dan ben je hier aan het juiste adres. De Grote Markt ademt de Bourgondische levensstijl van de Bredanaars en is compleet gevuld met terrassen. Geen betere plek om de gezelligheid van deze Brabantse stad van dichtbij te ervaren!

Grote Markt t.h.v. nummer 21 | Midden op de Grote Markt staat een bevrijdingsmonument genaamd ‘Judith’. Het beeld symboliseert een Joodse vrouw, die dankzij een leugen de legertent van de tegenstander binnen wist te dringen. ’s Nachts onthoofde ze de bevelhebber en daardoor sloegen de vijandelijke troepen op de vlucht. Judith kreeg voor deze heldhaftige daad een prominente plek in de stad. Op 24 juni 1952 werd haar standbeeld midden op de Grote Markt geplaatst, en daar staat het nog steeds!

Koepelgevangenis

Nassausingel 26 | De koepelgevangenis van Breda is één van de drie koepelgevangenissen in Nederland. De gevangenis maakte jarenlang deel uit van een justitieel complex en huisvestte onder andere de beruchte ‘Drie van Breda’. In 2010 werd de koepelgevangenis wereldnieuws. Wil je weten waarom? Tijdens onze Breda Highlight Tour vertellen onze gidsen je alle ins en outs!

koepelgevangenis breda

Galderse Meren

Oude Rijsbergsebaan | De Galderse Meren is een prachtig gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda met verschillende zwem-, duik- en surfmogelijkheden. De meren zijn immens populair in de zomer om verkoeling te zoeken van de stenen stad. Zin in een lekker dagje zon, water en strand? Dan zijn de Galderse Meren een heerlijke escape op zo’n 11 kilometer van het stadscentrum.

Vismarkstraat

Vismarkstraat | Naast historie en shoppen staat Breda natuurlijk ook bekend als de ideale stad om te stappen. Eén van de drukste straten in Breda is de Vismarkstraat. Met cafés als De Suikerkist, Proost, Barbier en Studio Dependance is er altijd wel een plek waar je gezellig een drankje en een dansje kan doen. Niet helemaal jouw ding? Loop dan een stukje verder naar bijvoorbeeld De Bruine Pij bij de kerk of Dok 19 in de Haven.

Vismarkstraat 2 & 20 | Maandagavond bier drinken? Dat kan! Elke 1e maandag van de maand slaan de bars Studio Dependance en Proost de handen ineen en organiseren ze de Speciaalbieravond XXL. Op deze avond is voor ieder z’n smaak, wel een bijpassend biertje te vinden!

Kan je niet genoeg van Breda krijgen? Check dan onze tips in verschillende categorieën zoals eten, uitgaan of activiteiten. Geen zin om alles zelf te ontdekken? Ga op stap met een van onze lokale gidsen en ontdek samen de tofste plekken van Breda!

Book Now
Open chat