28/02/2019

Moby Dick

Aan de overkant van het riviertje bij de koningin Emmalaan kan je Moby Dick vinden. Het is een beeldje van een zeehond, gemaakt door kunstenaar Piet van den Broek en is in 1984 hier neergezet.

Moby Dick in Breda?

Op 20 september 1981 dook in Breda opeens een zeehondje op. Het beestje was via de Volkeraksluizen naar de sluizen van Dintelsas gezwommen en had de Mark stroomopwaarts gevolgd. In het Ginneken koos hij een bootje uit als tijdelijke plaats om te zonnebaden en rusten. Vanaf die boot zwom hij regelmatig een rondje door de Ginnekense wateren, op zoek naar eten.

De inwoners van Breda gaven hem al snel een naam: Moby Dick. Praktisch iedere dag haalde hij de krant, hij groeide uit tot een ware attractie en publiekslieveling. In totaal twaalf dagen duurde de ‘vakantie’ van Moby Dick. Toen besloot men in te grijpen want dit was geen geschikte en veilige plek voor een zeehondje.

Duikers probeerden een hele dag om Moby Dick met netten te pakken te krijgen. Uiteindelijk werd Moby Dick gevangen en naar de Pieterburen gebracht. Op 6 november werd hij kerngezond vrijgelaten in de Dollard. Niemand heeft het beestje daarna nog gezien.

Meer weten over de bezienswaardigheden van Breda? Wij verzorgen een stadstour voor jou dagje uit! Fiets met ons mee en ontdek Breda!

Book Now
Open chat