Street art in Breda: de stad als openluchtmuseum

Breda staat bekend als de gezelligste stad van Brabant vanwege een overvloed aan horeca, maar ook op cultureel vlak ben je hier aan het juiste adres. Zo heb je het Stedelijk Museum Breda, waar erfgoed en beeldcultuur gecombineerd worden, en verschillende toonaangevende festivals als BredaPhoto en Graphic Matters. Voor livemuziek ga je naar poppodium de Mezz of festival Breda Barst en het Chassé Theater bulkt van de theater- en filmvoorstellingen. Een bijzondere naam in dit rijtje is de Blind Walls Gallery een organisatie die de ‘blinde’ muren van de stad omtovert tot fantastische street art. In Breda tref je meer dan 80 van deze prachtige muurschilderingen aan op de gekste plekken. De werken zijn geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van de stad en gemaakt door zowel lokale als internationale artiesten.

De Leeuw

Vlak bij het centrum, in de Godevaert Monstensstraat, tref je een imposant portret aan van een oud-burgemeester van Breda. De Bredase kunstenaar Zenk One, echte naam Robin Nas, maakte een ode aan Godevaert Monstens, vanwege de dappere strijd die hij voerde tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtig Jarige Oorlog. Op 28 juni 1581 verzette Godevaert zich samen met een groep Bredase burgersoldaten tegen de inname van de stad door de Spanjaarden. De burgervader en zijn troepen vochten als leeuwen, maar moesten zich helaas gewonnen geven en de stad overdragen aan het veel te krachtige Spaanse leger.

Adres: Picenistraat, kruising met de Godevaert Montensstraat | Gemaakt door: Robin Nas/Zenk One

Head Dope Dead Hope

In de Spoorstraat vind je een mural met de tekst ‘Head Dope Dead Hope’. Dit is een eerbetoon aan de Bredase kunstenaar Pieter Laurens Mol en verwijst naar een gelijknamig, typografisch kunstwerk van zijn hand. Pieter Laurens Mol stond in Breda vooral bekend om zijn humor en bijzondere poëzie en was met zijn atelier gevestigd in de Spoorstraat. De street art is gemaakt door Guido de Boer uit Utrecht, docent typografie en dus erg begaafd in de letterkunst, net zoals de kunstenaar waar hij zijn bewondering voor uit met deze interpretatie.

Adres: Spoorstraat, kruising met de Academiesingel |Gemaakt door: Guido de Boer

Rat met dansende kinderen

Op het terrein van Mols Parking in het centrum van Breda, ervaar je de Blind Walls Gallery op zijn best. Dit lelijke stukje stuk is letterlijk omgetoverd tot een openluchtmuseum. Mede dankzij een muurschildering van Bredase kunstenaars Rutger Termholen en Colin van der Sluis. Vroeger bevond deze plek zich buiten de stadsmuren en was het een begraafplaats voor inwoners die overleden aan de pest. Op één van de muren is een nu een grote rat afgebeeld met dansende kinderen. Ratten werden vroeger geassocieerd met de pest, omdat zij de ziekte overdroegen aan mensen. De kinderen verwijzen naar het Engelse kinderversje ‘ Rings of Roses’, waarmee men vroeger gewaarschuwd werd voor de akelige ziekte.

Adres: Mols Parking | Gemaakt door: Rutger Termohlen en Colin van der Sluis

Het Verdwenen Zwaard

Kiek Masclee, de Kinderburgermeester van 2018, kwam met het idee voor deze geweldige muurschildering. Ze wilde graag samen met haar klas aan een Blind Wall schildering werken, voordat ze als klas uit elkaar zouden gaan. De muurschildering die ze op het schoolplein realiseerden, verwijst naar het kinderboek ‘Het Verdwenen Zwaard’ dat Kiek samen met haar klasgenoten las in groep 7. In het kunstwerk vind je verschillende objecten terug die verwijzen naar gebeurtenissen uit het boek, maar ook naar de stad Breda. Het kunstwerk is gemaakt door Maaike Kanne en Kiek en haar mede-leerlingen mochten helpen met het inkleuren ervan.

Adres: Van Gravernenlaan 18 | Gemaakt door: Maaike Kanne

Vlinderdoos

Breda is een zeer groene stad, bezaaid met parken en omringd door water en bos. Helaas ontbreekt in de volkswijk Tuinzigt elk spoortje groen en is er weinig plek voor insecten en diertjes zoals vlinders. De immens grote muurschildering van Mantra probeert daar verandering in te brengen. Door zijn weergave van kleurrijke vlinders op de zijkant van een appartementencomplex, is er op de een of andere manier toch nog een beetje natuur in Tuinzigt terug te vinden. De straten in het Westerpark zijn vernoemd naar vlinders, en degene die afgebeeld worden zijn soorten die in Nederland zo goed als uitgestorven zijn. De Franse kunstenaar, bekend om zijn enorme insectendozen, wilde de vlinders, en zijn kunst in het algemeen, een speciale plek in de stad geven en dat is hem zeker gelukt!

Adres: Tuinzigtlaan 261 | Gemaakt door: Mantra

#WhatLiftsYou

De Amerikaanse Kelsey Montague begon drie jaar geleden met haar ‘#WhatLiftsYou’ project. Ze schildert imposante vleugels en het is de bedoeling dat mensen voor deze vleugels gaan staan en daar foto’s van maken. Ze wil dat mensen met haar schildering inspiratie opdoen en die op sociaal media delen onder haar hashtag. Inmiddels zijn deze indrukwekkende vleugels terug te vinden op verschillende muren en in veel steden. Het oorspronkelijke stadswapen van Breda heeft ook engelenvleugels, daarom is het extra toepasselijk in onze stad. 

Adres: Oude Vest 34 | Gemaakt door: Kelsey Montague 

Bevrijding van Breda 

Het grootste street art project in Breda is een prachtig en kleurrijk kunstwerk dat verwijst naar de bevrijding van Breda. Op 29 oktober 1944, erg vroeg voor Nederlandse begrippen, werd de stad bevrijd door de geallieerden onder leiding van de Poolse generaal Mazcek. Deze schildering is gemaakt door de Poolse kunstenaar Wojciech Kolacz en is gebaseerd op een foto uit 1944 waar twee Bredase meisjes teksten tekenen op een Poolse tank. Het kunstwerk van 27 meter hoog is te vinden aan de zijkant van het oude belastingkantoor en werd in 2019 tijden het vieren van 75 jaar bevrijding ook bewonderd door niemand minder dan onze koning Willem-Alexander.

Adres: Gasthuisvelden 11 | Gemaakt door: Wojciech Kolacz

 

Zin om meer te ontdekken van Breda? Ga met ons mee op tour! Tijdens onze Highlight Fietstour laten we je in 2,5 uur tijd alle highlight van Breda zien.

Book Now
Open chat